Inrichting van het onderwijs

Uitgangspunt van de school is aan alle leerlingen die van de basisschool komen een breed pakket aan algemeen vormend onderwijs te bieden dat zoveel mogelijk aansluit bij de capaciteiten van de individuele leerling.

Potentiële havo/vwo-leerlingen kunnen vanuit het derde leerjaar doorstromen naar het vierde leerjaar havo/vwo van RSG Simon Vestdijk of kunnen na het behalen van een diploma vmbo theoretische leerweg, doorstromen naar het vierde leerjaar van de havo. Naast Engels biedt de school twee andere moderne vreemde talen aan, te weten Frans en Duits.

Tot en met het derde jaar volgen de leerlingen een zo breed mogelijk pakket aan vakken waardoor er geen beperkingen zijn bij de keuze voor een bepaald profiel van havo/vwo of in een van de sectoren van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Aan het einde van het derde leerjaar volgt de keuze van het vakkenpakket van klas 4. De keus van de vakken wordt mede bepaald door de eisen in het vervolgonderwijs.

In het derde leerjaar kunnen leerlingen voor het profieldeel D&P (Dienstverlening & Producten), het vakkenpakket voor de kb- of bb-leerweg naar Terschelling. Op 1 augustus 2016 zijn er nieuwe beroepsgerichte examenprogramma’s ingevoerd in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). Vanaf deze datum kent het vmbo tien beroepsgerichte profielen die naast havo-vakken bestaan uit een kern van een beroepsgericht profielvak en beroepsgerichte keuzevakken. Dit kan betekenen dat de leerlingen in de bb-/kb-route na hun tweede jaar een profiel moeten kiezen met praktijkvakken. Dit biedt scholengemeenschap ‘t Schylger Jouw op Terschelling met het D&P-profiel.

Rapporten

Het schooljaar is verdeeld in drie perioden die elk wordt afgesloten met een rapport. Na de rapportvergaderingen krijgen de leerlingen het rapport mee naar huis. De school organiseert leerling-/ouderavonden waarbij informatie aan de ouders wordt verstrekt over de vorderingen van de leerling. De leerlingen organiseren dit samen met coach.

Resultaten volgen

Alle ouders ontvangen een inlogcode waarmee ze van dag tot dag de gegevens van hun kind via – het beveiligde deel van – Magister, het leerlingadministratiesysteem van de school, kunnen inzien.